Facebook
Objednávka
 

Goji

Další z mnoha potravin, na které na nás vyskočí reklama na internetu, ať je to reklama na čaje, sirupy, oleje či různé další potraviny „obohacené“ touto rostlinou. Je prezentovaná jako jeden z klenotů čínské tradiční medicíny. Pokud hledáte zdravou potravinu, která zpestří váš jídelníček, pravděpodobně jste ji našli. Jde o Kustovnici, druhovým jménem čínská.

Jde o rostlinu rostoucí v Asii v oblasti Himalájí na keřích. V těchto oblastech roste zcela volně a je častou součástí jídelníčků domorodců – ti jsou známí především svou dlouhověkostí. Vzhledem mohou plody připomínat nám známé šípky. Chuť je však narozdíl od nich nasládlejší.  Goji je využívaná už tisíce let v čínské medicíně jako nepostradatelná a bez vedlejších negativních účinků. Její výhodou pro asijské domorodce je, že roste prakticky všude – na půdu je nenáročná. Dá se tedy označit za plevel. Řadíme ji do čeledi lilkovitých – je tedy příbuzná např. rajčatům nebo bramborámMezi kustovnice může zařadit cca 100 druhů, jeden z druhů však roste i u nás – Kustovnice cizíProtože patří skupiny lilkovitých, je považován za jedovatý. Studie však ukazují, že obsah alkaloidů je zanedbatelný, proto není nebezpečný. Vždy samozřejmě bude záležet na množství.

Vlastnosti

Už staří Čínané znali výhody goji. Pokud bylo potřeba podpořit chátrající zrak, zlepšit funkci jater, podpořit plodnost a zlepšit krevní oběh, jasnou volbou byly právě tyto malé červené plody. Moderní výzkumy podpořily staré medicínské využití a objevily řadu dalších pozitivních účinků. Nejenom v Číně se kustovnice využívá, ale i v Korei nebo Japonsku.

Kustovnice se využívá také proti procesu stárnutí. Napomáhají k bezproblémovému růstu buněk organismu a zlepšuje stav DNA. Zajímavou funkcí je také podpora při novotvoření kmenových buněk a zvyšování počtu monocytů v kosti dřeni. Látky v ní obsažené (lutein a zeaxanthin) napomáhají ke zlepšení zraku. Jen malý počet potravin má tuto kombinaci látek a kustovnice je jedna z nich. Důležitá a nezanedbatelná je schopnost těla v boji proti onemocněním. Díky karotenoidům a flavinoidům ochraňuje tělo před poškozením od volných radikálů. Plody také obsahují alkaloid betain, který je nezbytný při výrobě cholinu – posiluje funkci jater.

 

Potrava

Goji se samostatně dají konzumovat jako kvalitní menší svačinka. Nevyužívají se pouze plody, ale i listy a kořen. Dobrou volbou je kustovnici kombinovat a obohatit s ní například ovesné a musli. Pomůže nám tak nutričně zkvalitnit konzumované jídlo. Její využití je rozšířené od konzumace samotného plodu, čaje až po přípravu různých koktejlů. Asiaté využívali a stále využívají odvar. Ten pak v kombinaci s různými bylinkami využívají k tradiční léčby různých nemocí. Známé je využití tinktury, kdy se goji louhuje v alkoholu. Možnost je také využití při výrobě vína.

  • Čaj – 4 hrsti plodů goji se zalijeme litrem vody a necháme vařit cca 3 minuty
  • Alkohol – postup je stejný jako výroby tvrdého alkoholu či vína, samozřejmě se využívají kvasící goji plody
  • Tinktura  - plody se louhují v lihu jako při tvorby klasických tinktur

 

Složení Goji

Látka mg/100 g Látka mg/100 g
Bílkoviny 14 Vitamin B2 1,5
Sacharidy 68 Vitamin C 120
Tuky 5 Beta karoten 7
Vápník 115 Zeaxanthin 162
Draslík 1130 Lykopen 1,4
Železo 9 Selen 50
Zinek 2 Vláknina 2

 

Výživové hodnoty

Goji může označit za jeden z nejvýživnějších plodů. Obsahuje široké spektrum aminokyselin neesenciálních i esenciálních, tzn. těch, které si tělo dokáže vyrobit samo a těch, které je potřeba do těla dostat potravou. Dalším plusem je bohaté složení, co se týče minerálních látek – zinek, vápník, fosfor, železo, selen a mnohé další rozšiřují oblasti, kde kustovnice může pomoci. Vitamíny jsou takové hojně zastoupeny. Pokud máte představu bohatého zdroje vitamínu C pomeranč, v porovnání s goji jsou hodnoty pomeranče zanedbatelné. Dále je to zdroj vitamínů skupiny B či vitamínu E.

A co vše dokáže ovlivnit díky svému složení?

  • Podpora sexuálních funkcí 
  • Zlepšení plodnosti a působí jako afrodiziakum
  • Obsahuje antioxidanty
  • Bojuje proti stárnutí
  • Pomáhá při menopauze
  • Silnější imunitní systém
  • Zlepšení paměti
  • Aktivace protizánětlivých enzymů
  • Podpora funkce jater a ledvin
  • Zlepšuje zrak  
  • Bojuje proti bolestem hlavy
  • Lepší kvalita spánku
  • Ulevuje při stresu
  • Upravuje krevní tlak
  • Snížení cholesterolu

 

Závěrem

Celkový součet všech pozitivních vlastností kustovice je opravdu široký a zabral by delší seznam. Její využití a dané vlastnosti jsou podpořené tisíce lety využívání. U nás se goji postupně dostává do popředí a počet jejich konzumentů se zvyšuje. Díky využití od obyčejné konzumace až po výrobu vína je goji opravdu univerzální. Hrst těchto plodů denně přidaných do snídaně či svačiny zcela určitě podpočí fungování našeho těla a proto přidání do našich jídelníčku bude dobrou volbou.