Facebook
Objednávka
 

Lepek

Trpíte častou únavou? Hubnete, nadýmáte se, trpíte průjmy? Bolí vás hlava, trpíte kožními problémy, depresemi a nevíte proč? Samozřejme bude dobré navštívit lékaře. Toto jsou totiž jedny z mála příznaků celiakie – alergie na lepek a intolerance na lepek.  Rozšířenost na světovou populaci je jedno procento celiaků a kolem pěti procent s nesnášenlivostí na lepek. Nedosahuje tedy takových rozměrů jako lidé bez nebo s omezenou tvorbou laktázy (enzym pracující s mléčným cukrem), avšak i tak se jedná o značně rozšířenou problematiku.

O co se jedná?

Pokud mluvíme o celiakii - jde o autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva. To je citlivější na obilnou bílkovinu, kterou je lepek (gluten) – směs gluteninu, hordeinu, gliadinu nebo sekalinu. Nachází se v pšenici, žitu, ovsu nebo ječmeni.

Intolerance na lepek je lehčí formou tohoto onemocnění. Sliznice není zničena a jedná se o problémy týkající se trávicího traktu – průjmy, křeče, nevolnost, únava atd. O které onemocnění jde, určí dva testy. Nejprve se z krve se zjišťuje přítomnost daných protilátek. Odběr probíhá u lékaře. V dnešní době je však k dispozici domácí Biocard test. Z kapky krve určí přítomnost protilátek. Rozhodující slova má však lékař. Pokud je výsledek pozitivní, následuje návštěva gastroenterologa. Vyšetření se jmenuje enterobiopsie, při které se vezme kousek sliznice střeva a podrobí ho mikroskopickému a patologickému vyšetření.  

Fenylketonurie

Dědičná choroba, která může snížit ve velké míře inteligenční kvocient postiženého. Z pravidla se prokazuje u malých dětí, kdy po pár dnech dítě podstupuje z patičky odběr krve. Určuje se hodnota fenylalaninu. Pokud není v mezích normy, chybí enzym fenylalaninhydroxyláza a je nutná okamžitá a přísně daná dieta, která má v maximální míře omezit fenylalanin ve stravě. Jde o to, že pacientům s fenylketonuriií ubližuje konzumace bílkovin, které ničí jejich nervovou soustavu. Jde tedy i o bílkovinu (lepek) z obilí.

Dieta při tomto onemocnění je opravdu těžká:

  • vyloučeny jsou masa, ryby, mléko, vejce, obiloviny, sladkosti, sušené ovoce, ořechy, luštěniny, výrobky z nich a další jídla obsahující fenylalanin
  • v omezeném množství se mohou konzumovat některé druhy ovoce a zeleniny a speciální výrobky z mouky
  • nejčastěji konzumované je ovoce, zelenina a potraviny upravené pro tuto dietu

 

Vhodné je sledovat potravinářské tabulky, kde je obsah fenyalalaninu určen a podle toho nakupovat potraviny. Dieta je několikanásobně dražší než běžná stravy, na trh se ale postupně dostávají levnější potraviny, které zvýší pestrost jídelníčků.

Historie lepku

Obiloviny a výrobky z nich jsou tradiční součástí našich kuchyní už několik tisíc let. Proč tehdy lidí nebyli tak ohrožení celiakií jako dnes?

Pro kvalitu mouky je určující právě obsah lepku. Čím více lepku mouka má, tím je považována za kvalitnější, má lepší zpracovatelnost a to vše se projeví i na produktech z ní. Naši předci jedli mouku, která se vyráběla z potravin volně rostoucích – nešlechtěných. Obsahovala, pokud porovnáme s dnešními obilovinami, daleko menší množství lepku. Díky šlechtění obilovin, se zaměřením právě na zvýšení lepku, se staly mouky nebezpečnější pro konzumenty trpící celiakií. Toto onemocnění bylo diagnostikováno až v půlce 20. století. Porucha schopnosti práce s lepkem se může projevit kdykoliv – u dětí, nebo v dospělosti.

Léčba

Bohužel se momentálně nedá vyléčit. Pokud se lepek do střev dostane, působí u celiakie destruktivně. Mění se povrch sliznice střeva a to ztrácí schopnost potravinu zpracovat a vstřebat potřebné živiny. U dětí se projevuje podvýživou, nafouklým břichem nebo průjmy. Vstřebatelnost důležitých látek z potravy je omezena, proto hrozí zpomalení vývoje organismu spojené například s anémií. U dospělých jsou projevy podobné – od problémů se zažíváním až po řídnutí kostí bolesti pohybového aparátu, vyšší krevní testy atd. Malou nadějí může být vakcína ve fázi výzkumu. Odborníci v Austrálii před rokem 2010 testovali na myších její bezpečnost a zjišťovali optimální dívku a případné vedlejší účinky. Jde o postupné a zvyšované podávání lepku a snižovaní senzitivity organismu na něj.

Dieta

Při výběru potravin je důležité dbát na etikety a sledovat složení. Bezlepková jídla či bezlepkové potraviny jsou označeny obrázkem přeškrtnutého klasu. Samozřejmě lidé s celiakií jsou v této problematice edukovaní. I když musíme z jídelníčku vyškrtnout řadu výrobků z výše zmiňovaných obilovin, samozřejmě existuje celá řada vhodných potravin. Pokud se nechceme vyloženě vzdát obilovin, na trhu máme mnoho bezlepkových výrobků. Jejich cena je však několika násobně vyšší.

Obilí je hlavně zdrojem pečiva, tedy příloh. Proto může být nepředstavitelné se o něho připravit. Pokud se ptáte, co místo obilovin, možností je stále dost. Základní suroviny a výrobky z nich jsou jasné dané. Existuje však i celá řada potravin, kde je lepek ve skryté formě, proto je důležité sledovat složení a vyvarovat se případným chybám.

Co tedy lze, nelze a na co si dávat pozor?

  • Rýže, brambory, pohanka, amarant, quinoa, jáhly, kukuřice, sójové boby, luštěniny
  • Mouky a výrobky z nich – krupice, vločky, strouhanka, těstoviny
  • Výrobky bezlepkové označené obrázkem přeškrtnutého klasu

 

  • Pšenice, ječmen, žito, špalda, oves
  • Mouky a výrobky z nich – krupice, knedlíky, vločky, strouhanka, krupice
  • Skrytý lepek v potravinách - uzeniny, paštiky, sladkosti, konzervy, polévky, omáčky, výrobky z mletého masa
  • Rostlinné alternativy masa – klaso, robi

 

Závěrem

Lepek a jeho přítomnost v potravinách zcela určitě nezjednodušuje život řadě z nás. Ať se jedná o skrytý lepek v potravinách, dostupnost bezlepkových potravin či o cenu bezlepkového jídelníčku, pokud trpíme alergií, nebo intolerancí. S dostupností bezlepkových potravin je to daleko lepší než před léty, přesto musí být každý při výběrů v obchodem a restauracích obezřetný. Dokonce velká část obsluh restauračních zařízení nedokáže říci, zda potravina je zcela bezlepková. Proto je nejvhodnější mít dopředu vytipovaná místa a potraviny, které problémy spojené s konzumací lepku, sníží na minimum. Každopádně ze začátku, kdy pacient zjistí, že jsou mu odepřeny potraviny s lepkem, může přijít o nějaký ten kilogram. Časem se však i s tímto "omezením" a nabytými zkušenostmi dá bez problému žít.