Facebook
Objednávka
 

Quinoa - "Dar od bohů"

Součástí našich týdenních plánů je příloha zvaná quinoa (kinua), neboli merlík chilský. Řada z nás však tento název slyší poprvé. U vegetariánů a veganů je tato však potravina známá. Dokonce je zcela bezlepková, proto se využívá i v bezlepkové dietě. A neméně důležitá je i její lehká oříšková chuť. Listy se podobají špenátu, i nás jsou bohužel zcela nedostatkové. Zrnka se podobají pohance, ty jsou u nás hodně zastoupená. Je několik barevných druhů – černá, červená a v českých obchodech jsou k dostání ve žluté formě. V dnešním díle si ji představíme a podíváme se, co vše obsahuje a jak ji využít v kuchyni.

Co je quinoa?

Jedná se o rostlinu původem z Jižní Ameriky z oblasti kolem Peru.  Tato dvoumetrová rostlina patřila do jídelníčků Inků již před 6000 lety, kde patřila mezi jedno z neoblíbenějších jídel.  Dokáže růst i v nadmořské výšce kolem 4000 metrů nad mořem a dokonce má označení „matka všech obilovin“ a v oblastech pěstování je známa jako „dar od bohů“. Zpracovává a využívá se jako obilovina, řadíme ji však mezi pseudoobiloviny. Zajímavé jsou i její formy využití – kromě klasického vaření je to pečivo, sladkosti, polévky nebo pivo.

Dlouhá léta byla však tato potravina bohužel opomíjena. Díky svým nutričním hodnotám a vlastnostem se však dostala na seznam NASA. Její vědci ji zařadili do výzkumného programu jako potravu pro kosmonauty. Moderní svět ji označuje jako „superfood“. Jde o to, že za plnohodnotné bílkovinné jídlo se označovalo hlavně maso díky obsahu i esenciálních aminokyselin. Quinoa však splnuje i tyto kritéria. Některé z aminokyselin jsou sice v menším množství, jako třeba methionin, ale i nedostatkový lysin je v ní zastoupený.

Z rostliny se využívají listy a zrna, která jsou u nás prodávána především v obchodech se zdravou výživu. Postupně se se však dostává i větších obchodních řetězců.

Superfood

Jak již bylo zmíněno, rostlina obsahuje celé spektrum aminokyselin, proto je vhodná jako plnohodnotná alternativa masa – toto je také hlavní důvod označení „superfood“. V tomto je oproti ostatním rostlinným potravinám výjimečná. Díky vláknině je dobře stravitelná a navíc pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Obsahem železa bojuje proti chudokrevnosti, vitamíny skupiny B například pomáhají bojovat proti migrénám. Hořčík je důležitý pro svalovou funkci organismu, zinek například pro kvalitu kůže nebo podporuje funkci pohlavních orgánů. Vitamín E je díky mastných kyselinám, které quinoa obsahuje, lépe vstřebatelný, tudíž má efektivnější účinek jako antioxidant a zabraňuje vzniku nebezpečným volným radikálům v těle. Obsažených látek obsahuje samozřejmě širokou škálu.

Nutriční hodnoty - rozdíl mezi vařenou a nevařenou

      Vařená quinoa/100 g       Nevařená quinoa /100 g     
Energie 504 kJ 1450 g
Bílkoviny 4 g 14 g
Sacharidy 21 g 64 g
Tuky 2 g 6 g
Vláknina 3 g 7 g
Hořčík 65 mg 200 mg
Fosfor 150 mg 450 mg
Meď 0,2 mg 0,6 mg
Železo 2 mg 4,5 mg
Zinek 1 mg 3 mg
Thiamin 0,1 mg 0,5 mg
B6 0,1 mg 0,5 mg
Riboflamin 0,1 mg 0,3 mg
Vitamín E 0,6 mg 2,5 mg

 

Jistě se ptáte, zda jde quinoa jíst i nevařená, pokud jsou nutriční hodnoty „výhodnější“ než u vařené. Ano, lze ji jíst i nevařenou. Musí se však, nejlépe alespoň 3 dny, nechat klíčit. Při klíčení se spustí metabolické procesy, které mají za cíl podporovat rostlinu v růstu. Proto je hodnota bílkovin, sacharidů, tuků, minerálů a vitamínů několikanásobně vyšší než vařená, aby se rostlina mohla vyvíjet.

Příprava

Pro řadu strávníků je příprava této potraviny známá asi jako sama potravina. Vařit a upravovat se dá však velice snadno. Důležité je semena prolít nejlépe vlažnou vodou. Jsou totiž chránění saponiny (hořká chuť), které slouží jako ochrana proto zvířatům. Poté vaření probíhá zcela jednoduše, například jako u rýže či brambor. V poměru 1:2 necháme quinou vařit ve vodě cca 15 minut. Postup přípravy naleznete většinou i na obalech produktů. Quinoa nemusíte využít pouze jako přílohy. Dá se využit jako hlavní chod, do salátu, dokonce i do dezertu. Její využití v kuchyni je opravdu široké.

Lívance z quinoi (6-8 porcí za 20 minut)

Ingredience

150 g vařené quinoi

120 g celozrnné mouky

3 bílky

½ čajová lžíce skořice

¼ čajové lžíce muškátového oříšku

Špetka soli

Prášek do pečiva

100 g bílého jogurtu

2 čajové lžíce mléka

Postup

Smícháme quinou, celozrnnou mouku, skořici, prášek do pečiva, muškátový oříšek a sůl. Zvlášť smícháme bílky, mléko, jogurt. Obě směsi smícháme a rozmichujeme. Uděláme na lívanečníku, případně na pánvi. Jako ozdobu použije borůvky.

Závěrem

Quinoa zcela jistě dokáže zpestřit váš jídelníček. Dá se využít mnoha způsoby a ne každá potravina má označení super food, tak jako právě rostlina z And. Cena samozřejmě odradí mnoho strávníků, ale nikde není psáno, že ji musíte jíst každý den. Pro představu - 250 g lze koupit cca za 50 korun. Pro občasné zpestření je vynikající volbou. Má nespočet výhod a vlastností, které jsme si představili, a jako přirozeně bezlepkovou si ji mohou dopřát i celiakici.