Facebook
Objednávka
 

Vločky

Ovesné vločky a výrobky jako musli zná každý z nás a pokud nejste například omezeni bezlepkovou dietu, určitě do vašich jídelníčku patří, nebo patřily. Jedná se opravdu o rozšířené jídlo, které je spojeno s dietní stravou a jako bohatý zdroj vlákniny, který dokáže snížit například hodnoty cholesterolu v krvi, podpoří peristaltiku střev nebo předchází rakovině tlustého střeva.

V dnešní době je však na pultech řada jiných druhů vloček, o kterých ani nevíte, nebo jste si jich ještě nevšimli. Jejich přínos pro náš organismus samozřejmě závisí na obsahu látek, ale s jistotou se dá říct, že řada z nich nám přinese nemálo pozitivních účinků.

Vločky v kuchyni

Nejznámější úpravou je samozřejmě zalití kravským mlékem. Pokud chceme mít vločky dostatečně měkké, necháváme vločky namočené přes noc, případně je rozvaříme s mlékem do kaše. Alternativou samozřejmě může být i voda, jakýkoliv jogurt či mléko sójové. Pokud k nim přidáme ořechy, různá semena, nebo plody, či med, nazýváme toto jídlo musli. Samozřejmě i tak lze kombinovat a připravovat vločky, o kterých se dnes dočtete.

Vločky nemusí být využívané jako instantní jídlo. V mnoha domácnostech se využívají jako příloha a zavářka do polévky. Lze je rozmixovat a využít jako mouku při pečení a vaření. Takto opět lze využít nejen vločky ovesné.

 

Vločky

Ovesné vločky


  • Obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo, lecitin, fosfor, mangan
  • Pozitivní vliv na nervový systém člověka             
  • Snížení hladiny cholesterolu
  • Prevence rakoviny tlustého střeva a zácpy
  • Vhodné při hemeroidech a vředech
  • Na posílení imunitního systému
  • V obchodech lze najít ovesné vločky jako bezlepkovou potravinu

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1570/375  13,2  61  6,9   7,2 

 

Pohankové vločky 

  • Obsahuje širokou škálu aminokyselin (také lysin, tryptofan, metionin atd.)
  • Zrna pohanky se navlhčí v páře a poté se lisují
  • Bohatý zdroj rutinu – podporuje vstřebávání vitamínu C a důležitý pro pružnost cév
  • Obsahují polyfenoly – antikarcinogenní
  • Obsahují vitamíny skupiny B, C a E, zinek, mě, selen, mangan
  • Léčebný efekt při práskání žil na obličeji a v oku
  • Vhodné při žaludečních a dvanácterníkových vředech
  • Efektivní pro snížení cholesterolu
  • Bezlepkové

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1450/346 9  79  4

 

Amarantové vločky


  • Amarant je rostlina využívaná jako potrava už několik tisíc let Inky a Aztéky
  • Pěstování je nenáročné a výživové hodnoty na vysoké úrovni, proto si nese i označení jako potravina pro budoucnost
  • Rostlina produkuje několik desítek tisíc semen, které se právě využívají jako vločky
  • Vitamíny skupiny B, vitamín C, E, zinek, draslík, hořčík, železo, vápník
  • Protirakovinné a antivirové účinky
  • Podpora tvorby a regenerace mozkových buněk díky esenciálním aminokyselinám
  • Skvalen – látka snižující cholesterol
  • Nenasycené mastné kyseliny
  • Bezlepková

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1529/365 14,5 56,9 8,7 15,5

 

Kukuřičné vločky

  • Obsahuje vitamíny skupiny B, železo, hořčík, mangan, zinek
  • Podporuje krvetvorbu a metabolické procesy
  • Pozitivní vliv na celkovou vitalitu organismu
  • Posílení imunitního systému
  • Vhodné konzumovat při menší kvalitě vlasů, nehtů a kůže
  • Nenasycené mastné kyseliny a vláknina
  • Bezlepkové

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1461/349 9,2 82,7  8  

 

Jáhlové vločky

  • Výroba loupáním prosa
  • Vitamíny skupiny B, křemík, železo, fosfor, hořčík, draslík, zinek
  • Posílení imunitního systému
  • Podporuje růst a kvalitu nehtů, zubů a vlasů
  • Zpevnění pohybového aparátu
  • Prevence v boji proti depresím a chudokrevnosti
  • Podporuje funkci ledvin
  • Bezlepkové

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1549/370  10,6  71,5  2,8 3

 

Rýžové vločky

  • Vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, hořčík
  • Napomáhají snížit hladinu cholesterolu a kyseliny močové v krvi
  • Nízký obsah tuků a sodíku
  • Vhodné při vyšším krevním tlaku
  • Vhodná konzumace při poruchách trávení
  • Prevence rakoviny tlustého střeva
  • Bezlepkové

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1523/363  7,7 76 2,9  

 

Sójové vločky

  • Obsahuje lecitin, vápník, hořčík, vitamíny skupiny B
  • Vhodné při dně a revmatismu
  • Prevence osteoporózy
  • Blahodárné účinky pro kardiovaskulární systém
  • Pozitivně působí na nervovou soustavu
  • Posílení paměti
  • Bezlepkové

Hodnoty na 100 g produktu

Energtická hodnota Kj/kcal Bílkoviny  Sacharidy Tuky Vláknina
1766/422 35,1  39,2 18,1  

 

Quinoové vločky

  • všechny informace o quinoi a jejich hodnotách se dozvíte v článku http://centrumstravy.cz/vyzivovy-poradce/clanky-o-vyzive/quinoa-dar-od-bohu

Recept

Závěrem

Všechny zdroje vloček jsou bohatým zdrojem energie a důležitých minerálních látek a s nimi spojenými pozitivními účinky na náš organismus. Výběr z různých druhů vloček je širší než pouze nám známé vločky ovesné. O tom jsme se mohli přesvědčit v tomto článku. Můžete tak vyzkoušet všechny a najít si tak své oblíbené, které vám zcela jistě obohatí a zpestří jídelníček.